Våre suksesshistorier

En driftig, ung IKT-lærling

Etter rundt fire år i Norge har han ikke bare lært seg språket, han har også tatt førerkort, gjennomført videregående og jobbet nok til å skaffe seg både bil og andre nødvendigheter. Dessuten er han godt inne i perioden som IKT-lærling hos Eskoleia AS. Wael Alkhatib er en driftig ung mann.

 – En kommer jo ingen vei hvis en ikke står på litt. Jeg kom ikke til Norge for å sitte stille og ikke gjøre noe. Nei, jeg kom hit til landet for å bli en aktiv person i samfunnet. Og jeg vil gjerne bidra til utvikling av arbeid og til å være en god og vellykket person, og til å skape en flott og god fremtid for meg selv, smiler den sympatiske, unge mannen på godt norsk.

Som plommen i egget

Det er snø i lufta ute, men godt og varmt i møtelokalet «sommer» i kontorfløyen hos Eskoleia. Wael kan styre seg for snø og kulde, men trives ellers aldeles utmerket med alt annet Norge, Eidskog og Eskoleia har å by på.

– Som plommen i egget, smiler han bredt.

Det var bare tilfeldigheter som førte den unge syreren hit til de dype skogene. Han hadde en kamerat som snakket pent om Norge, og da han først kom seg ut av det krigsherjede Syria, var det hit han ville. Eidskog hadde han aldri hørt om, men etter en tid på flyktningmottak i Arendal og Kristiansand, var han overlykkelig for å få tilbud om bosetting. Nå har den sosiale unge mannen fått massevis av gode venner i distriktet, og han angrer ikke et sekund på at han gjorde glomdøl av seg.

– Jeg er veldig takknemlig for alle mulighetene jeg har fått her. Norge er mitt nye land. Det er her jeg ønsker å slå meg ned.

Vokste opp i Damaskus

Wael snakker med familien hjemme i Damaskus nesten hver dag. Med moderne teknologi og skikkelig utstyr, er dette helt uproblematisk og så å si gratis. Og er det noe den unge mannen kan, ja, så er det det data og teknologi. Slik har det vært helt siden guttedagene. Som ungdommer over nesten hele verden, trengte han ingen bruksanvisninger for å finne ut av verken datamaskiner eller mobiltelefoner. Og selv om det er lett å tenke annerledes etter alle reportasjene om krig, nød og elendighet, forteller Wael om et hjemland som faktisk var langt fremme innen data og teknologi. Selv klarte han å skaffe seg et ICDL-sertifikat før krig og elendige fremtidsutsikter tvang han til å forlate hjemmet og familien allerede som 20-åring.

Wael slutter å smile et lite øyeblikk. Forteller at det ikke står så bra til i hans gamle hjemby.

– Alt er egentlig for ille i Damaskus nå. Men familien min har det etter forholdene bra, og jeg snakker som sagt med dem så ofte jeg kan. Det vil si nesten hver dag.

Skal bli dataingeniør

Slanke fingre glir rutinert over tastaturet. Det er dette han driver med for tiden. Han er ferdig med IKT-linja på VG2, og om ikke lenge skal han avslutte et prosjekt han har jobbet med rundt 1 år hos Eskoleia. Her har han blant annet vært svært delaktig i arbeidet med å utvikle de nye nettsidene til bedriften, og har samarbeidet tett med både markedssjef og utvikleren av nettsiden, Tony Holm hos Guru Utvikling AS.

Jeg har lyst til å lære så mye som mulig om IKT-faget, og skaffe meg all den erfaringen jeg kan få. For er det en ting jeg er helt sikker på, så er det at jeg skal på høyskole og utdanne meg til dataingeniør.

Wael skal ta sin fagprøve i IKT-servicefaget sommeren 2021.

7 / 14